2016. szeptember 28.

igazság








Egy percnyi ég. 
A jogban.
Amikor a 
formák és
mértékek és
bekezdések mögött és
megfeszülő érvek és
észérvek után és
összeálló és széteső tények és
egymásba gabalyodó valóságfoszlányok után és
tulajdonképpen már minden után
a betűrácsok alól
hirtelen megüti a fülünket
az aranybundájú róka
futkosása.

















Még háromszázötven forint hiányzott a könyv árából. Azt mondta, majd ha legközelebb erre járok, megadom.
















Akkor még nem tudtam, pontosan mi is az a traumatológia, de legbelül éreztem, hogy bármi is legyen, ennyire nem súlyos a helyzet.








tesz-vesz kórház







Miközben segítek a néninek kihajtogatni a 8x8-as cetlibe csomagolt Pilinszkyt, szemem sarkából észreveszem, hogy egy fiatal nővérke figyel az ajtóból. Felé fordulok, de ő csak int, hogy nem akar semmit, olvassak nyugodtan. Közelebb jön, és elbűvölten jegyzi meg, milyen szép az idézet. Lelkesen felveti, hogy jelentkezzek műtősnőnek, mert az nagyon jó dolog, ő négy hónapja kezdett el dolgozni, most pont azt csinálja, mindjárt megy is fel az ötödikre, ha van kedvem, jöjjek vele! 

Beöltözünk zöld műtősruhába: az ötödiken csak ezekben lehet tartózkodni. Keresztül-kasul járkálunk a műtőkön, előkészítjük a protéziseket a másnapi operációkhoz. A szekrényekben pedáns rendbe állított dobozokban sorakoznak a gömb és rúd alakú fémalkatrészek. Ezek pár óra múlva már végérvényesen nem valamik, hanem valakinek a testrészei lesznek. Későre jár, az ablakból a panelek négyzet alakú fényei törik meg az éj egydimenziós feketeségét. A műtős srác ábrándozva jegyzi meg, hogy amikor csontot fűrészelnek, fenyőillat szokta belengeni a műtőt. Megérint az éjszakai műszakok varázsa. Őszintébbek vagyunk. Közelebb vagyunk egymáshoz. Valahogy elvékonyodik a határ a lelkek között. Kiderül, hogy a műtős srác feleségével a jogi szeretetszolgálatnál voltunk kollégák.

Hazafelé menet eszembe jut az a hét évvel ezelőtt eltöltött éjszaka a traumatológiai ügyeleten. Azon az éjszakán, az arab orvos, a hajra kent Fastum gél, a sarokba vizelő hajléktalan és az ott nem lévő arapapagáj társaságában értettem meg, hogy sohasem leszek egészségügyi dolgozó. De ezzel a felismeréssel egyidejűleg azt is rögtön megértettem, hogy valamilyen szerepet szántak ide nekem.

Fiatal nővérke a továbbiakban: Angyal műtőslányka







bíróság








Energikus Doktor Szöszi Bírónő: - Benned van levegő.
Én: - ?
Energikus Doktor Szöszi Bírónő: - Ezt úgy értem, hogy nem szürkülsz bele ebbe a munkába, hanem látod, hogy a bíróság falain kívül, meg munkaidőn túl is van élet.








ITT-tan









Rocker @ty@: - Ők valószínűleg nem fognak jönni, mivel nyáron született egy viszonylag szép gyerekük.

















Most arra van szükségem, hogy külső dolgokra figyeljek.










ITT-tan









Rocker @ty@: - Reggel, készülődés közben elgondolkoztam, mi az a titok? Létezik-e olyan kérdés, vagy olyan felelet, ami megvilágítja, ki vagy te, vagy ki vagyok én? Rá kellett jönnöm, hogy akármennyi kérdést teszek is fel, a feleletek - legyenek azok a legprecízebbek és legigazabbak - nem alkalmasak arra, hogy megszüntessék a titkot. Ellenkezőleg: új és új kérdéseket szülnek. Minél többet tudok, annál több titok bukkan elő. És ez csodálatos.