2015. május 16.






Éles váltás a korábban megszokott jóga órák átszellemültsége után, amikor szombat reggel nyolckor az ászanában elmélyülni igyekvés közben az oktató belöki, hogy a szomszédjuk otthon hagyta a kutyát, aki "sz*rrá sz*rta a lakást". "Fáj a derekad?" "Nem, csak nem bírok levegőt venni!" Óra után elindulok a piacra bevásárolni. Soha nem megyek gyalog. Ma mégis. Útközben belebotlom a múzeumok majálisába, ahonnan egy s.k. mintázott tarisznyával, egy s.k. öntött, mérgező ólommókussal, egy s.k. készített illatosítóval és s.k. készített, nem tapadó hűtőmágnesekkel, mindösszesen két óra kitérővel folytatom az utamat. A piac után a boltban az eladó legnagyobb örömére kétféle Erzsébet utalvánnyal és bankkártyával is fizetek. Desszertnek csirkehúsos, sütőtökös babaételt választok. Vezetékes számról keresnek: a Telekomnál lejár a szerződésem, de lehetőségem van meghosszabbítani egy ügynökükön keresztül, akit Sáska J.-nek hívnak... "Péteeeeeeer, nem ismertem meg a hangodat!"  Első adóbevallás s.k.






2015. május 14.






Kodály Zoltán nyilatkozta: „Tudomány, művészet gyökere egy; mindegyik a világot tükrözi a maga módján, a tudományos és művészi nagyság alapja is ugyanaz; az igaz ember.”






UNGÁR ISTVÁN: Marci (részlet)






Úgy negyedszázada a prágai repülőtér tranzitjában Budapestre induló Malév járat hívólámpáját vártam nehéz és fárasztó gyógykezelés után. Figyelmes lettem egy magyar családra, amelyik minduntalan magával cipelte a kézi csomagjait valahányszor a hatalmas üvegablakokhoz sietett, hogy meglesse a felszálló kis sportrepülőgépeket. Ott pakoltak le mellettem s én felajánlottam, nyugodtan hagyják itt a cókmókjukat, vigyázok rá. Gondolom, becsületes ábrázatot néztek ki belőlem, mert azon nyomban elfogadták az ajánlatomat.
Egyikük nyolc év körüli dundus kisfiú, másikuk néhány esztendővel idősebb nővére és a szülők. Egyszer csak megütötte a fülemet, amint a fiúgyermek váratlanul a következő kérdéssel fordult az apjához: - Apa, ha holnap eljönnének hozzánk a Londoni szimfonikusok és eljátszanák Bach E-dúr Brandenburgi versenyét, szívesen meghallgatnád? – Azt hittem, rosszul hallok, olyan hihetetlen volt a dolog, de azért azonnal elhatároztam, mihelyst visszajönnek, csak szóba hozom, hogy Bach bizony nem írt E-dúr hangnemű brandenburgi koncertet.
Ám az igazi meglepetés csak most következett. Ugyanis az apuka igenlő válaszára – talán nem is koncentrált kellőképpen a „feladványra” – a fiúcska huncut, csibész kajánsággal felkacagott: - Hahaha! Hiszen Bach nem is írt E-dúr Brandenburgi versenyt. – Nyilván ugratni akarta a papát. Mint amikor Rómeó a bálon meglátja Júliát – „Ki ez a lány?!” – úgy hasított belém a döbbent elképedés: ki ez a fiú?! (...)

 






2015. május 13.

gyökössy endre: csendben, némán





Sírtál-e már úgy, hogy nem folyt a könnyed,
Nevettél-e úgy, ahogy nem fogsz többet,
Daloltál-e úgy, hogy nem hallotta senki,
Sétáltál-e úgy, hogy nem kellett elmenni,
Álmodtál-e úgy, hogy az nem volt álom,
Játszottál-e már húrtalan gitáron,
Repültél-e már fűben hanyatt fekve,
Kószáltál-e már csillagtalan este,
Temettél-e már sok szép halott álmot,
Tettél-e jót, hogy csak az Isten látott: csendben, némán.






2015. május 11.

a legjobb árlista, amit láttam







.......................... Belépődíj: 1.200,- Ft
.......................... Ajánlott támogatás: 500,- Ft
.......................... A belépés díjtalan!
.......................... Belépődíj: van, de megéri!
.......................... Kilépődíj: előadás után, ahogy tetszett.






jogi szeretetszolgálat






Ügyfél ellen becsületsértés miatt indult eljárás. A feljelentés szerint szomszédját büdös, vén k*rvának titulálta. Ügyfél tiltakozik, ő büdöset nem mondott.






2015. május 10.

feladó






A számítógép jelzi, hogy ketten küldtek nekem üzenetet:
V. B. és Pisti a vérzivatarban