2013. február 23.

fodrász





Ha jól belegondolok, még éltemben nem költöttem annyit arra, hogy pocsékul nézzen ki a hajam, mint az elmúlt öt hónapban. Először csak simán, minden ceremónia nélkül, de annál látványosabban vágtak bele. Vágtak bele de annyira, hogy két nappal később a másik hajszobrásznak, amikor meglátta, az első kérdése volt, hogy fodrász művelte-e azt a borzadályt?  Aztán ő is nekilátott. Majd a következő is. Ez utóbbihoz aztán még visszamentem. Egyszer. Végső kétségbeesésemben végül találomra besomfordáltam egy parányi, de annál szimpatikusabb szalonba. És láss csodát! Először fordult elő, hogy nem én választottam fodrászt, hanem a fodrász választott engem. Először fordult elő, hogy mosás előtt szemügyre vették a hajamat. Először fordult elő, hogy leültek velem megbeszélni, hogy mit szeretnék. Először fordult elő, hogy másfél óráig (!), néhol szálanként (!) próbálták meg egységesíteni az összevissza vagdosott tincseket. 
Ugyan a sok vágás miatt kb. fele olyan hosszal, de fél év múltán végül mégiscsak rendezett hajkoronával távoztam az üzletből.





2013. február 22.

tabi lászló: mi újság?





-  Bocsánat, hogy megszólítom uraságodat, de  már a Nagymező utca óta töröm a fejemet, hogy honnan ismerem. Nem tetszik véletlenül Krakovainak lenni?

-  Nem. De  nekem  is  úgy  tűnik, hogy már találkoztunk valahol. Nem járt ön fel egy időben Blasztikalanovics Lipiékhez römizni?

-  Nem. Ellenben  alapítótagja voltam az újkécskei úrikaszinónak ezerkilencszáznyolcban. Talán onnan?

-  Sosem jártam Újkécskén. Hanem volt nekem egy zokninagykereskedésem ezerkilencszázhuszonnyolcban, a Gül Baba utcában. Huszonkilenc májusában égett porrá. Tán oda járt be uraságod?

-  Az  idő  tájt Kalkuttában éldegéltem. Ejnye  csak, nem vett részt ön Sir Raleigh Patterton kelet-indiai elefántvadászatán?

-  Aligha. Legalábbis  nem emlékszem rá.Pedig bizonyos, hogy ismerjük egymást. Nem tetszett Vácott raboskodni ezerkilencszázharminc és harmincöt között?

-  Nem.

-  Gondoltam, onnan. Tudniillik  erős felindulásban elkövetett emberölés miatt ültem ott. Megcsalt a feleségem, képzelje.

-  És megölte?

-  A  csábítót. Különben most özvegy volnék. De hát akkor  hol találkozhattunk?

-  Hopp! Nem vett részt véletlenül Ypern ostromában az első világháborúban?

-  Nem. Én a déli fronton harcoltam. Borovigónál estem hadifogságba, és Eckener léghajóján Turkesztánból kerültem haza ezerkilencszázhuszonnégyben. Hacsak  onnan nem...

-  Nem valószínű. Én kilencszázhúsztól huszonháromig Rhodésiában voltam ipari kém. Nem járt arrafelé véletlenül?

-  Nem.

-  Nem, nem. Az  ördög  vigye, hogy milyen bosszantó tud lenni az ilyesmi...Mi a becses neve uraságodnak?

-  Simanek. Simanek  Gáspár.

-  Simanek  Gáspár! Hiszen akkor együtt érettségiztünk Kisvárdán, ezernyolcszázkilencvenkilencben! Én Kalova  Kálmán  vagyok!

-  Kalova  Kálmán? Nahát!  Szervusz, Kálmán! Csaknem  hatvan éve  nem láttuk egymást...

-  Bizony...Hogy  múlik az idő... Mi  újság?

-  Mi  volna?  Semmi.






forrás: http://alanyeset.blogspot.sk/
           tabi andrás











2013. február 17.

előrerohanva






A rím mindig megelőzi a költőt. Már jóval azelőtt tudja, mivel fog összecsengeni, hogy megszületne a harmónia.






jelenet





Rendőr a gyanúsított lakásán, kezében az éjjeliszekrényen talált könyvvel.
- BŰN ÉS BŰNHŐDÉS - tagolja, majd vesébe hatoló tekintetét a gyanúsítottra szegezi. - Maga melyiket olvassa?




iroda avagy pedig már kezdtem azt hinni, hogy egész jól bírom...





... de be kellett látnom, hogy már nemcsak úton hazafelé, otthon, színházban, operában, rajzfilmen és a mosdóban bőgök, hanem az iroda folyosóján is.
Főnök csütörtökön, épp amikor szedelőzködtem ügyvédiskolába, jegyezte meg futólag, hogy a nagy rendrakás közepette kidobta a felmondásomat is, úgyhogy ha úgy gondolom, majd kell írnom egy újat. Mire elbőgtem magam. Majd minden magyarázkodás nélkül elrohantam az oktatásra. És pénteken szabin voltam. Nem az idei évin, hanem a tavalyin. Nem várom a hétfőt.






iroda




Főnök: - Szereted a Sport szeletet?
Én: - Hangulatfüggő. Miért?
Főnök: - Most, hogy pakolom az asztalomat, találtam rajta egyet. Úgy két-három évnél nem lehet régebbi.
Én: - Azt én vettem neked.
Főnök: - .... Akkor most kevesebb bunkóbb dolgot tudtam volna csinálni, minthogy megkínállak vele. De legalább kiderült, hogy nem két-három éves.
Én: - ... és hogy nem szereted a Sport szeletet.