2011. október 15.


"halott ül a szemedben
és a fák mosolyai hullanak
ősz van
most és talán örökké -

addig is csókolózva hallgatjuk
a suttogó szorítást"


2011. október 11.





A zongorakíséret nem aláfestés. Ahogy az érzelmek, a kíséret is folyamatosan, szakadatlanul hömpölyög a dal alatt. Az ének csupán annyi érzelem, amennyit szavakkal még ki lehet fejezni, a mélység a kíséretben árad szét, és a kettő olykor el-elszakadhat egymástól. Belső (jég)zajlások. Elfogadta, hogy útitársul szegődött mellé a halál. Az orgonapont elviselhetetlenség, és amikor már az ének is átveszi, ott kezdődik a szürreális kép az élet utánról, ahol a pusztában játszik a kintornán két zenetöredék négy dalon át a semmibe. Akinek fájdalmas az élete, annak a boldogság is kínszenvedés, mert megszűnik hinni a feloldozásban.

Ps: István bácsi, köszönöm.

2011. október 10.

szerepértelmezés


"Sátánt nem lehet játszani. Játszani csak egy embert lehet, aki roskad a sok tudástól."
/Szász János: A Mester és Margarita/

2011. október 9.

kiruccanás



Vannak emberek, akik vonzzák a problémákat. Beültünk egy kis étterembe, apukám rendelt egy csésze halászlét, kihozták, majd amint belekóstolt megállapította, hogy nincs mit tenni, savanyú és pezseg. Kárpótlásul kihoztak neki egy teljes bogrács halászlevet. Apukám tanácstalanul ránézett, majd alig hallhatóan (de azért úgy, hogy a mellette álló pincér nagyon is jól hallja) eldörmögte, hogy nem kért ennyit.

Aztán vannak olyan emberek is, akiknek a pofátlanságára már pofákat vágunk. Eljött a fizetés ideje. Apukám "kihalászott" a zsebéből a jogosítvány és egyéb iratok közül egy húszezrest, azt odaadta a pincérnek, majd minden igyekezetével azon volt, hogy a többi papírt visszapréselje a helyére. Közben szeme sarkából észrevette, hogy a pincér mozdulatlanul tartja a kezét, immár a húszezressel. Apukám rákérdezett, hogy talán nem elég a számla kiegyenlítéséhez? Mire a pincér: mennyiből adjon vissza?
Az én felfogásom szerint a borravalót nem elveszik, hanem adják, és arról sem vagyok meggyőződve, hogy normális körülmények között kell-e borravalót adni olyan helyen, ahol romlott ételt szolgálnak fel, függetlenül attól, hogy a problémát kiküszöbölték...