2020. április 25.










Hiszek abban, hogy mindenkiben van egy egyensúlyi pont, egy sarokkő. Ha ez helyre billen, az egész személyiség száznyolcvan fokos fordulatot vesz, egész lényünk hozzá rendeződik. Már nem gyógyulunk, hanem meggyógyulunk. Ez a pont egyszerre van rejtve és egyszerre nyilvánvaló. Attól függ, ki közelít. Hozzáférni csak szeretettel lehet. Minél tisztább a szeretet, annál közelebbi a találat. Jézus talán ezeket a fogásokat találta meg az embereken...











értékrend avagy a belső iránytű










Mindegy, hogy gyalog mész vagy repülővel, ha nem a jó irányba.























Amikor a jó úton haladunk, a céljaink lüktetnek, nem a hiányaink.





















Amikor biztonságra van szükségünk, olyan embert keresünk, akivel közösek a gyökerek. Amikor hajt a lendület, olyat, akivel közösek a célok.









(élet)útitárs avagy az (élet)célok rendbe tétele









Az életben a másik ember nem az életcélunk, hanem az útitársunk. Ha az életcélunk lenne, mindig csak szembe mennénk egymással, ha elértük egymást, egyhelyben toporognánk, és ott már nem lenne élet. A másik ember az útitársunk. Akivel kisebb, nagyobb szakaszon együtt haladunk kisebb-nagyobb célok felé. Az pedig, akivel egy végső cél felé tartunk együtt, az életútitársunk.










pillanatképek koronavírus idején







Tegnap beszéltünk skype-on Játszótéri szobatárssal. Először voltam nála vendégségben.



















A szeretet helyben haladás. Inverz logika. Gyarapodó fogyás. A legnagyobb (szür)realitás.





















Életutunk a cselekvéseink. A nem cselekvéseink. A történéseink. A gondolataink. Az érzéseink. A megérzéseink. 

És elbizonytalanodom, hogy van-e egyáltalán ÉLETutunk szeretet nélkül?












megértés







a logika avagy hétköznapi nevén: az út





Minden logikus, csak nem minden láncszem látható. Nincs olyan életút, melyet megszakítana a semmi. Valahol mindig történik valami. Kint vagy bent. Fent vagy lent. Mindennek előzménye és  következménye van.  Nem pusztán a fizika síkján. A láthatatlan síkoknak is megvan a maguk logikája. A szentnek is van logikája. A zseninek is. A bolondnak is. A sírásnak is. A nevetésnek is. A fájdalomnak is. A szeretetnek is. És csak halkan sejtem, hogy a szeretet logikája képes átformálni az összes többit is. A szeretet az a közeg, melyben az anyag és az anyagtalan összeér egymással. Szeretet nélkül pedig szétválik egymástól.








a szív útja












Félteni valónk legyen, ne félnivalónk!












2020. április 24.

kontroll









Tulajdonképpen szinte minden bizonytalan. Valamit biztosnak hiszünk, mert megszoktuk, mert logikusnak tartjuk, mert elvárjuk. Egy választ, egy reakciót, egy cselekvéssort. A történések legnagyobb része azonban eshetőleges. Ahogy a saját életünk eseményeit sem látjuk előre, úgy a másik ember tevékenységét még kevésbé tudjuk megjósolni, vagy a célzott irányba befolyásolni. Csak remélni. Addigi tapasztalatainkra alapozottan. A tapasztalatok között azonban változunk. Mi is, a másik is, a világ is. Sosem tudjuk, biztosan hanyadán is állunk. Amiben biztosak lehetünk, tulajdonképpen mindössze a saját cselekvésünk. Ami rajtunk múlik. Amit megtehetünk. A cselekvésünk: feladat. Minden más: ajándék.




















A tiszta szeretetben elcsöndesül a pszichológia. 
A lélek is nyugszik, ha a szívnek van hol megbújnia.



 











2020. április 22.

elakadás az egység felé vezető úton











Egyikük kétségbe esett.
Másikuk többségbe.