2017. augusztus 10.

tesz-vesz kórház







Alapszabályunk, hogy hálaajándékot soha, semmilyen körülmények között, semmilyen formában nem fogadunk el. Arról viszont már semmilyen szabályunk nem szól, hogy mit kezdünk ilyenkor a visszautasított beteggel?

Pár, rossz szájízt hagyó eset után azt találtam ki, hogy ha a beteg ajándékot akar adni, én egy jó történetet kérek tőle a helyébe. Egészen meg voltam elégedve magammal, alig vártam, hogy kipróbáljam, hogy működik az ötletem a gyakorlatban. Aztán végre jött egy nő, aki kezdte előhalászni a bukszáját. Kaptam az alkalmon, és arra kértem, hogy meséljen inkább valami jót nekünk.

Gondolkozott milyen jó történetet is tudna mesélni. Törte, törte a fejét, nem jött a szikra. Már azon voltam, hogy másra terelem a szót, amikor egyszerre felcsillant a szeme, és lelkesen elkezdte mesélni, hogy az apukája halálos betegen feküdt a kórházban, a testvére pedig rákosan, haj nélkül, teljesen legyengülve otthon, amiről az apuka semmit nem tudott, mert titkolták előle a dolgot. Amikor az apuka már a halálán volt, a testvére összeszedte minden erejét, felvette a parókáját, és bement a kórházba végső búcsút venni az apukától, aki ott kilehelte a lelkét. 

*

Lehet, hogy ezen módszeren még finomítanom kell. 

(Vagy nem.)












Vonaljegyemet öntudatosan a kezemben tartva sétálok ki a debreceni Nagyerdőből, és még épp elkapom, amint az erdőszéli padon ülő néni, nekem háttal, halkan azt dörmögi maga elé, hogy ez már itt a vadnyugat.














Hibiszkuszbokor.
Föld fölött elágazó
virágcsokor.


















A vakok világa: képtelenség.

















A fa, ha elindul, csak botladozik.














Túl van (besz)élve.















Az ellenfelem is én vagyok. (Nem) félek tőle(m).
















(L)élek.

❤élek.









a táltos kanca és a libapásztorlány (részlet)










"E napságtól a te neved Tündér Juliska. Bírálkodjál a természetedben. Légy büszke, viselj hét szépséget, és legyen hétféle tudományod: 
az első szépséged legyen a leánygyermeki bájosságod, 
a második szépséged a szemed ragyogása, 
a harmadik szépséged az arcod tündöklése, 
a negyedik szépséged a beszéded hatalma, 
az ötödik szépséged a termeted sudársága, 
a hatodik a szerelem szépsége, 
a hetedik a boldogságod szépsége. 
Hét ország királyfia kérjen meg tégedet, és hét ország felett hatalmad legyen. Mindezek a szépségeid a tizennyolcadik korod után váljanak hasznodra. Legyen hét tudományod: 
első legyen a varázslás. Úgy önmagadat, mint az állatokat tudjad elvarázsolni; 
második legyen a táltos fogalom; 
harmadik legyen a szíved érzete; hogy érezzél meg mindent; 
negyedik legyen, hogy tudjál parancsolni embernek és állatnak; 
ötödik legyen, hogy tudjál uralkodni minden boszorkány hatalmán; 
hatodik legyen, hogy a legnagyobb gúnár libád legyen a te táltos paripád; 
a hetedik tudományod legyen, hogy minden hajnalban a hajnalcsillag tavában, ami a hét szépség vize, fürödhessél. 
Tizennyolc éves korodban ahhoz a legényhez menj férjhez, akinek a paripája olyan táltos legyen, mint a tiéd. Azt a paripát arról fogod megismerni, hogy hétszín szőre lesz és hét lába, akárcsak a tiédnek. És csak annak adhatod oda a kezedet, a te szerelmedből."