2012. július 13.

sztk




A szomszédos kardiológián javában folyik a rendelés. Az asszisztens, arcán széles mosollyal, kilép a folyosóra, és a betegekhez fordulva elragadtatással nyilatkoztatja ki:
- Megvannak a leleteik! Mindannyian egészségesek!



*




Kardiológia, ugyanaz az asszisztens. Kikukucskál az ajtón:
- Grófné jöjjön be!
Grófné sehol.
- Hol van a Gróf néni?
Nem érkezik válasz. Az asszisztens kijön, szétnéz, megindul valamerre, és eltűnik a folyosón. Egy perc sem telik bele,  karonfogva hoz egy idős nénit:
- Gondoltam, csak így gyalogszerrel elindulok, megkeresem, éreztem, hogy valahol itt kell lennie az épületben!






2012. július 12.

okmányok





Hét óra tizenöt perckor már kígyózó sor áll az polgármesteri hivatal bejáratánál. Kétbetűnyi jövevény miatt ötórányi ácsorgás. Mert a kamara így kívánja. Végre szólítanak. Nagy nehezen elbotorkálok az ablakhoz, beadom a személyimet és a diplomamásolatot. Bárminek mondható vagyok, csak lelkesnek nem. Az ügyintéző megjegyzi, milyen jó, hogy doktor lettem. Kipréselek magamból egy igent. Továbbfűzi, hogy ilyenkor bizony ki kell cserélni az iratokat, hogy ország, világ lássa, milyen ügyesek vagyunk. Kibuggyan belőlem a véleményem arról, hogy huszonévesen úgy kell mászkálnunk két betű plusszal az életben, mintha bármit is felmutathatnánk. Az ügyintéző azt mondja, hogy megérdemeljük. Ráhagyom. Átadja a papírt, hogy írjam alá. Az aláírás elég pofásra sikerül. Ez némi fényt csempész a napomba. Az ügyintéző a képernyőről oldalra sandítva kérdezi, mintha tudná, hogy a doktort is odaírtam-e? Már hogy a csudába írtam volna, amikor aláírást kértek? Mondja, hogy írjam oda, mert addig nem hajlandó átvenni.  Bepasszírozom a nevem elé a dr-t. Még pont befér a négyzetbe. Az ügyintéző ránéz, megcsóválja a fejét, majd kategorikusan kijelenti, hogy nem sikerült valami szépre, ad egy másikat, hogy jobban látsszon, és mielőtt egy szót is szólhatnék, már dobja is a kukába az imént kitöltöttet és ad egy újat. Meglehetősen szerencsétlenül állok a lap fölött, ügyetlenül odafirkantok egy dr-t, nem áll rá a kezem, a nevemet is elrontom. Nem kérek új lapot, mert tudom, hogy ettől csak az igazolványkép lesz rosszabb. Nem tévedek.






2012. július 10.

amikor (nagyon ritkán) valami tökéletes...





Pénteki diplomaosztó. Ha nehezen is, de mindenki belefért a ruhájába, apukámat sikerült lebeszélnem a zsiráfos nyakkendőről, jómagam pedig kivételesen nem késtem el. Volt kesztyűm, nem cseréltem össze senkivel a diplomámat, eskütételkor a saját nevemet mondtam, nem vágódtam el a magassarkúban és nem hagytam ki senkit a kézfogásnál. És mi kell még egy esemény magasztosságához? Könnyek. Ugyan nem én sírtam el őket, és még csak nem is anyukám, hanem az unokatestvére, és ő sem az én avatásomon hatódott meg, hanem a hirtelen rátörő ifjúkori emlékektől, azért stílusos volt.
A ceremónia végén megkérdeztem családom jelenlevő tagjait, milyen volt kívülről végignézni az eseményt? Anyukám mondta, hogy ő semmit nem látott belőle, mert fényképezett, egy másik rokonunk pedig megjegyezte, hogy az asztal jobb szélén ülő tanár kifejezetten jóképű volt. 
Szerettem volna, ha Földivel kell kezet fogni, be is jelentettem neki jó előre, mikor avatnak, de sajnos az utóvizsgáztatások miatt nem tudott jelen lenni. Anyukám ettől függetlenül az egyik gyanútlan karvezetőt Földinek vélte, akiről ennél fogva viszonylag sok kép készült. Az avatás után azért még belebotlottam Erdeibe, aki gratulált a diplomámhoz, majd végül Földibe is, aki meg a szüleimnek gratulált hozzám... Ha ez utóbbinak nem is volt alapja, arra jó volt, hogy Földit az egész család a szívébe zárja.
Eljöttek a rokonaink Szegedről, munkából, és apukám fiatalkori jóbarátja egy nappal a kanadai repülőútja után rohant fel Pestre, hogy részese lehessen az eseménynek.
Szép volt. De a legszebb azért mégis anyukám volt.







családi komédia XLIII. felvonás






(Anyu a volán mögött, a kocsin - rám való tekintettel - virít a T)
Anya: - (visszafogott büszkeséggel) Akik mögöttünk jönnek biztos elcsodálkozva gondolják, hogy "még csak tanuló, és mégis milyen ügyesen vezet".