2013. november 16.

citromfű tea






Fél év alatt most vagyok a harmadik munkahelyemen, elkezdtem a tanítást, elköltöztem otthonról, követnem kell az előírt diétát, napról napra várom az új gyógyszerek mellékhatásait és az életem felét olyan emberektől másfél méterre töltöm, akiktől az utcán, ha megszólítanának, elrohannék. Erdőtündér erre azt mondta, igyak citromfű teát.








jogi szeretetszolgálat







Előzmény:
P: - Miben segíthetünk?
Ügyfél: - Nekem megölték a gyerekeimet. Mind a háromszázat. Igen, huszonötös ikreim voltak! Azt kérdezi, tudom-e ki tette? Természetesen! Az apjuk, Hende Csaba! Hogy más minisztertől is voltak-e gyerekeim? Ezt kikérem magamnak. Igen, igen, az újonnan született gyerekek mindig a halottaknak a nevét kapták. Ezt le is írom, ha kéri a tisztelt ügyintéző úr.



 *



Az ügyfél újra felkeresett minket. 
Tarajos sülöket szült. A NASA amerikai űrkutatási hivatalánál történt a beültetés a NATO által. Jehova tanúi nukr(!)eális fegyverrel zsarolták meg. A gyerekei tarajos sülökké, szarvasokká és kecskékké változtak, erre tanú: Győrfi Pál, mentős és dr. Molnár Ferenc. Havi 10.000,- Ft tartásdíjat követel.

P: - Kedves hölgyem, ez az ügy már annyira komoly, hogy egyből másodfokon fog indulni. Viszont mivel múltkori találkozásunk óta a NATO és a NASA is érintetté vált, a probléma immár súlyos nemzetközi jogi kérdéseket is feszeget. Ez egy igen speciális terület, amihez én kevés vagyok, de dolgozik az osztályunkon egy nemzetközi szakjogász, aki hetente egy alkalommal, előjegyzés alapján fogadja az ügyfeleket, így, ha megengedi, hátra is kísérném hozzá, hogy időpontot egyeztethessünk.

(Ezzel P. hátravitte az ügyfelet a pszichológushoz.)







iroda






Én: - Mesélj, mi történt veled?
Főnök: - Te kezded, te vagy a kicsi!

(...)

Főnök: - Szerintem ez a jogi szeretetszolgálat jó neked. Kellőképpen ketyós vagy egy ilyen munkához. Végül lehet, hogy ez az utad ahhoz, hogy majd jó ügyvéd váljon belőled.

(...)

Főnök: - Na, nézzétek, kit hoztam! (belépek a szobába)
Zs: - Hol találtad?






jogi szeretetszolgálat



avagy a definíció



Ahol egy Afganisztánt megjárt matematika-technika szakos tanár, aki minisztériumban jogászkodott, egy lány, aki ügyvédi irodából jött és ruhákat varr a tollainak, egy jogot végzett filozófus, aki egyébként szakács, egy jogász, aki papíron negyven, ránézésre harminc, ha megszólal, húsz és a gyámhivatalból és a bíróságról került elő, egy másik jogász, aki olasztanárként kezdte, majd a szállítmányozásban ténykedett, egy újabb, aki orosz-angol szakon végzett, majd az áldozatsegítésből jött hozzánk, egy másik, aki a bevándorlási és a járási hivatalnál már ötödik munkaköréből vált ki, egy, aki államigazgatási főiskola és kárpótlási hivatal után került ide és én, aki határozott bölcsész beütéssel az iroda után az adóhivatalból szállingóztam erre a helyre, együtt istápolja a szociálisan és egyéb módon rászorultakat.






illatkavalkád







Az, amikor ősszel, alkonyat idején a sütőből a sült tök lassan kifelé kúszó illata a nappaliban találkozik a gyertya vaníliájának lágyságával... 







2013. november 11.







Tisztelettel megkérdezi, hozzon-e étlapocskát, majd finoman tudakolja, hogy lesz-e leveske, végül a maradékot beteszi egy dobozkába elvitelre. Mindez, amikor kint metsző szél fúj és szürke fellegek teszik nagyon is anyagszerűvé az eget és az üdülőváros utcái kísértetiesen néptelenek és az ember kezei átfagytak a kerti munkában és a kis vendéglő barna faburkolattal bevont falai között széldzsekiben és garbós pulóverben ülő emberek egymásba vegyülő beszélgetése olvad bele az edények csörömpölésébe, nem zavar.








2013. november 10.








Azt azért mégsem gondoltam volna, hogy november tizedik napján egyszer majd csicsókákat fogok kiásni a földből a Balatonnál.