2012. szeptember 22.

ruha teszi az embert





Kosztümöt nézek, mert jogásznak az kell. Bemegyek az üzletbe, próbálkozom. Ez nem az a ruhanemű, amiről első ránézésre eldöntöm, hogy jól áll vagy sem. Kilépek a próbafülkéből, hátha messzebbről jobban látszik. Közben megüti a fülem egy megjegyzés: 
-Ez biztos jogász, de legalábbis értelmiségi.
Visszamegyek a próbafülkébe, felkapom a farmert és a pulóvert. A ruhát pedig visszaakasztom oda, ahonnan elvettem.






őszi séta






Hiányzik a nap. Hiányoznak a színek. Hiányzik a köd illat az orromban. Ez már az ősz kettészelt, "szanaszét gurult" napsütése szerte az utcákon. Aszfaltra dőlt aranyárnyékok. Megáll a cipőm orra egy széttaposott gesztenye előtt. Szétnézek, a földön százával hevernek a gesztenyék. Régen rajzórára gyűjtöttük őket. Ma nincs célom velük. Felveszek egyet, nem mintha haza akarnám vinni, csak úgy, talán a sima héját szeretném, ha a tenyerembe simulna. Nem jut eszembe, hogy sült gesztenyét is lehetne enni. Három biciklis suhan el a játszótér mellett és tűnik el valahol az utca végén.
Baktatnék tovább, de hirtelen megtorpanok.
Tétovázok.
Visszaforduljak vagy menjek tovább?
De szétnézek, és egy teremtett lelket sem látok a környéken: visszafordulok a játszótérre. Várakozva a hintához lépek, mint egy féltve őrzött, gyerekkori kincshez, amit nem lenne szabad elrontani. De ma olyan szép volt a délután, és olyan tiszta a levegő, és olyan néptelen az utca, hogy ilyenkor a jelen kis csalásai megférnek a múlt emlékei mellett. Még beleférek a hintába, bár fent már baljóslatúan csikorog a vaskarika. Jó elszakadni a földtől. Jó, nagyon jó szárnyak nélkül szárnyalni. Eszembe jut a szegedi játszótér a templommal és a hintával, az óvoda, "Kati lökj még, még, magasabbra!".
De egyszerre túl nagy lesz a csend, és átfut az agyamon, hogy a játszóteret házak szegélyezik, és mindegyik ablaka a térre néz. Lassul a csikorgás. Majd elhal. Leporolom a nadrágom.
A következő pillanatban már minden úgy áll ott, mintha senki sem járt volna arra.







2012. szeptember 20.








Anyukám ma beszélt egy emberrel, akit leszázalékoltak, mert találkozott Gandalffal Nagytétényben.






2012. szeptember 19.

rammstein: stein um stein





Ich habe Pläne große Pläne 
Ich baue dir ein Haus  
Jeder Stein ist eine Träne  
Und du ziehst nie wieder aus  
Ja ich baue ein Häuschen dir  
Hat keine Fenster keine Tür  
Innen wird es dunkel sein  
Dringt überhaupt kein Licht hinein






ma ügyvédjelölt lettem








bíróság




Bejön kezelőirodára egy férfi. Közli, hogy be akar tekinteni az iratokba. Kérdezi tőle az ügykezelő, hogy hogy hívják. Nem érkezik válasz. Az ügykezelő tovább puhatolózva megkérdi, ki a másik fél. A férfi közli, hogy nincsen másik fél. Az ügykezelő tartja magát ahhoz, hogy egy perben minimum két félnek így, vagy úgy, de lennie kell. A férfi váltig állítja, hogy csak ő van benne az eljárásban, hiszen a beadványát is egyes szám első személyben írta. A nő megpróbálja kideríteni az eljárási pozícióját. A férfiből kibuggyan, hogy ő a perújító II. rendű alperes. A nő próbál belekapaszkodni ebbe a szalmaszálba. A kezelőirodán már az összes jelenlevő ügyvéd a segítségére siet. A férfi végül hajthatatlan marad a tekintetben, hogy ő az eljárás egyedüli szereplője.






iroda




Főnök: - (telefonál) Szia, Attila! Anyukámnak névnapja lesz, kellene neki készíteni egy csokrot... Hogy mi? ... Igen, csokrot.... Elnézést.... Viszonthallásra.... (felnéz) Hülye vagyok én? A kőművest hívom a virágkötő helyett... Na mindegy, miután felfogta a kérést, elég készségesnek mutatkozott.

...

Én: - Tetszett anyukádnak a csokor?
Főnök: - Igen. Azért szeretem ezt a virágkötőt, mert olyan őrült csokrokat tud készíteni.
Én: - Milyen egy őrült virágcsokor? Én még sose láttam olyat.
Főnök: - Vannak benne bogyók, meg minden hülyeség....



2012. szeptember 16.

garai gábor: ősz a hegyen





Sűrűsödik a táj:
a dér-pettyes avarra
leszivárog a barna,
bársonyos félhomály. 

Mégis elmúlt a nyár.
Lomb-fosztó szél sikoltoz:
a lanka zöld-bozontos,
de a gerinc kopár. 

Gyanútlan őz-suta
áll odafönt; szemében
se félelem, se szégyen
(futnia nincs hova), 

csak forgatja szelíd
szájában, lassan, enyhe
bánattal, elmerengve
az ősz vad ízeit.




 innen: http://verspatika.wordpress.com/

hétvége





Alig bírok felkelni, kint hűvös van, nem így terveztem, nincsen ajándék, és nem tudom, hova megyek. A trolin észreveszem, hogy a lábam valami puhába ütközik: egy bácsi kutyája bújt az ülésem alá. Felszállok a villamosra, sírás környékez még mindig. Pedig már elmúlt péntek. Úgy látszik, nem aludtam ki. Nekidőlök a villamos oldalának és becsukom a szemem. Mellettem egy idős néni dalra fakad. Arra emlékszem, hogy a körúttól a második sarok. Soha nem jártam még ott... A lécsőházban amatőr művészek forgatnak, figyelmeztetnek, hogy vigyázzak a kábelekre. Az ajtóból három kisgyerek bámul, bent a németes lányok. Arra tippelünk, hogy Vali már nem egyedül fog jönni. Megjön Vali. Mindenki a pocakját nézi. Hathónapos. Gergő megjegyzi, hogy a harmadik gyerek születése már unalmas. Veró mintha ellenkezne, de aztán lenyeli. Bogival és Enikővel még elmegyünk egy bolhapiacra; villamossal, nehogy Enikő útközben betévedhessen egy könyvesboltba. A csarnok oldalában egy kapualj, a belső udvarban zenélnek. Gitár, nagybőgő, harmonika és egy énekes. A lakók a belső folyosókról hallgatják a zenét. Mögöttünk a bazár, mellettünk padlizsánt pucolnak.  Egyik nyitott ablakban megpillantunk egy fregolit.  Kapunk a padlizsános kenyérből, és az illendőség kedvéért veszünk szerencsesütit. Nekem azt üzeni, hogy "ahhoz, hogy szeretni tudjon az ember, feltétlenül magába kell néznie". Kint az utcán retro padok. Leülünk, Bogi üdítőt vesz. Beszélgetünk, és eközben szépen lassan árnyékba borul az utca. Hűvös, őszi szellőben fürdünk. A körút másik oldalán álló házak ablakairól még ránk ragyog a nap. A csarnokból már nem szűrődnek ki hangok, elvétve turistacsoportok haladnak el mellettünk. Enikő elmeséli, hogy a spanyolok u dos-nak mondják a U2-t. Az órára nézünk, már elmúlt öt. Szedelőzködünk. Bogi még beugrik a barátaihoz, mi meg Enikővel lassan elindulunk hazafelé a körút napos oldalán.



bíróság




Állok a bíróság előtt, várom a többieket. Hűvös őszi reggel van, már kicsit csípős, de még nincs köd és még nem fázom a szoknyában. Regényt olvasok. Egyszerre valaki rám köszön: az egyik ügykezelő az. Leeresztem a regényt, szóba elegyedünk. Beszélgetünk, ő közben elszívja a cigijét. Mondja, hogy nem tart fel, készüljek csak tovább nyugodtan, és bemegy a bíróságra. Én egy pillanatra elmosolyodom. Majd folytatom a regényt, ahol abbahagytam.






iroda





Főnök: - Olvastad?
Én: - Igen, és fel is írtam magamnak pár dolgot... de előbb befejezem, amit épp csinálok... várj, de lehet, hogy kéznél van.... de nem, tíz perc múlva már ráérek...
Főnök: - Nyugi. Mondták már neked, hogy olyan vagy, mint egy veréb? Az is ide-oda szálldos, nem lehet megfogni.
Én: - Én nem is vagyok veréb.
Főnök: - Duzzogj csak.








családi komédia LV. felvonás





Anya: - Nem szeretném, ha lelkileg tönkremennél. Eszel eleget?






családi komédia LIV. felvonás





Apa: - Fodrásznál voltál?
Én: - Igen, még a múlt héten.
Apa: - Szép, kicsit hullámos a hajad.
Én: - Ja, arra gondolsz? Azt elaludtam.